Spanningen in het lijf kunnen al ontstaan na een flinke bok, een sliding in de wei, maar ook na veel wedstrijdstress. Er zijn talloze momenten in het leven van een paard waarop hij zijn spieren wat overbelast. Dit veroorzaakt wat spanning, wat je als eigenaar vaak niet merkt. We vragen ons paard bepaalde prestaties te leveren, ondanks die spanningen. De spanning loopt op en er ontstaan blokkades. Hierdoor wordt het steeds moeilijker voor het paard om de gevraagde prestaties uit te voeren. Daarom is het zo belangrijk om je paar regelmatig te laten checken! Zo voorkom je dat de aanwezige blokkades ook echt een probleem gaan veroorzaken. Tegen de tijd dat je als eigenaar wat merkt loopt het paard al een hele poos met die blokkades rond.
Volgens het speciefieke osteopatische onderzoek wordt het lichaam onderzocht op gewrichtsblokkades en bewegingsbeperkingen. Deze blokkades kunnen zich in de rug- en nekwervels bevinden, maar ook in de gewrichten van de benen en in de ribben. Daardoor kan het gebeuren dat een orgaan minder goed beweegt en dus minder goed functioneert.
Hoe kunnen blokkades ontstaan?
- Slecht passend zadel/hoofdstel
- Als gevolg van een trauma, bijvoorbeeld een val, hangen of vastliggen
- Van binnenuit, dus al gevolg van een niet goed functionerend orgaan. Dit orgaan, bijvoorbeeld de lever, stuurt signalen via de zenuwen naar het ruggenmerg. Het ruggenmerg raakt overprikkeld, waardoor een blokkade ontstaat
- Als gevolg van een blessure, waardoor het paard andere delen van het lichaam overbelast
- Door de ruiter op zich, zijn houding en rijstijl
Aangezien paarden vluchtdieren zijn, zijn ze meesters in het compenseren van klachten. Je zal dus niet zo snel aan je paard merken dat het ergens last van heeft. Het zijn soms juist de kleine signalen waaruit je zou kunnen afleiden dat je paard niet meer zo lekker in zijn vel zit. Anderzijds kunnen soms stresssituaties ervoor zorgen dat het lichaam de blokkades niet meer kan compenseren, je merkt bijvoorbeeld ineens dat je paard niet lekker loopt. In dit geval kan het dus zijn dat de blokkades er al jaren zitten.
Klachten
Omdat paarden soms op hele subtiele wijze laten merken dat ze zich niet goed voelen, is het belangrijk deze kleine signalen serieus te nemen. Deze lichamelijke ongemakken kunnen zich op verschillende manieren uiten. Verandering van gedrag, problemen met rijden, kreupelheden zonder duidelijke oorzaak, problemen van de organen en moeilijk drachtig kunnen worden zijn een aantal voorbeelden. Onderstaande lijsten zijn voorbeelden van signalen van het paard waaruit blijkt dat ze ergens last van hebben. Deze opsomming is uiteraard niet compleet. Het gaat erom dat paarden met kleine signalen beginnen aan te geven dat er iets aan de hand is, deze signalen worden steeds groter hoe langer wij ze negeren.
Klachten die paarden via hun gedrag laten zien:
- Bij het aansingelen stampen/bijten of zelfs willen gaan liggen
- Bij het poetsen op bepaalde plaatsen erg gevoelig reageren, de rug wegdrukken, of helemaal niet aangeraakt willen worden op bepaalde plekken
- Merrie die overmatig hengstig is of juist niet hengstig wordt
Problemen tijdens het rijden:
- Aan een kant vastzitten, scheef zijn
- Erg stijf zijn aan het begin van het rijden
- Moeite met aangalopperen
- Moeite met kleine volte
- Moeite met overgangen, daarin moeilijk te sluiten
- Moeite met zijgangen, appuyeren, schouderbinnenwaarts
- Bokken, steigeren, weigeren, naar het been van de ruiter slaan
- Soms onregelmatig lopen, regelmatig struikelen
- Niet vooruit te branden zijn
- Springen zonder ruggebruik (te vlakke sprong)
- Staart scheef dragen
Klachten die te maken hebben met de organen:
- Regelmatig koliek
- Slechte conditie
- Overmatig zweten
- Spierbevangenheid
Preventieve behandeling
De indicaties voor een osteopathische behandeling zijn zeer uitgebreid. Een preventieve behandeling kan daarom zeer nuttig zijn. Een blokkade kan zo opgelopen zijn en om te voorkomen dat dit uiteindelijk klachten geeft is het zinvol om uw paard een a twee maal per jaar te laten controleren en eventueel te behandelen.