Ik heb de cursus Dry Needling volgens de methode van Andrea Schachinger gevolgd. Zij heeft jarenlange ervaring met dry needling en heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek vanuit de humane geneeskunde op fascia, gecombineerd met praktijkervaring, een zeer gedegen cursus opgezet. Ik ben hierdoor in staat om spierproblemen snel en effectief te behandelen. Dit maakt een osteopathische behandeling nog effectiever, doordat de wervels makkelijker loskomen als de spieren los zijn. Maar ook door ervoor te zorgen dat de spieren volledig los zijn na een behandeling, zullen blokkades minder makkelijk terugkomen.
Een dry needling behandeling kan ook op zichzelf staan, de impact van de behandeling zal dan iets minder heftig zijn dan als aanvulling van een osteopathische behandeling. Maar dan nog kan een paard er flink spierpijn van krijgen.
Ieder mens en paard heeft wel pijnlijke punten in de spieren. Dit worden vaak spierknopen genoemd, maar zijn triggerpoints. Wat er op deze plek in de spier aan de hand is, is als volgt:
Spieren bestaan uit verschillende spiervezels, deze kunnen aan- en ontspannen. In een triggerpoint zijn de spiervezels continu aangespannen, wat pijn veroorzaakt, maar ook een vermindering van doorbloeding. Het effect van de naald in het triggerpoint is een onmiddelijke ontspanning van de spiervezels, waardoor de doorbloeding weer herstelt en de pijn verdwijnt.
Je kan je voorstellen dat spieren veel beter functioneren, losser zijn, beter kunnen rekken en beter kunnen aanspannen als de triggerpoints weg zijn. Dit heeft uiteraard positief effect op het functioneren van het paard. Vanuit de osteopathie gezien is het belangrijk dat het hele lijf los is, dus naast het behandelen van de spieren is het esentieel dat de wervels ook los zijn. Dit maakt dat osteopathie en dry needling elkaar zo mooi aanvullen.
Ik ben lid van de Vereniging Dry Needling Paarden.